Inbjudan till Nordiska Kommittén för mänskliga rättigheter - NKMR:s möte i Göteborg den 12 juni 1998
Till medlemmarna i Nordisk Kommitté för Mänskliga Rättigheter och till övriga intresserade av problematiken kring familjers och barns mänskliga rättigheter i de nordiska länderna.
Till medicine studerande vid pediatrikursen, juris studerande vid kurserna i förvaltningsrätt och närstående ämnen och till studerande vid Socialhögskolan
.
Med detta brev kommer kallelse till årsmöte i Nordiska Kommittén för Mänskliga Rättigheter fredagen den 12 juni 1998 klockan 09.00 och i anslutning därtill inbjudan till ett symposium över temat "Onödiga tvångsomhändertaganden av barn i de nordiska länderna" med början klockan 10.00.
Årsmötet såväl som symposiet äger rum i Svenska Arbetsgivarföreningens lokal, Södra Hamngatan 53 i Göteborg (mitt emot sydöstra ändan av Brunnsparken). Lokalen är belägen centralt i Göteborg endast någon minuts gångväg från Göteborgs Central.
Årsmötet är öppet endast för medlemmar medan däremot symposiet är öppet för alla intresserade. Symposiet är avgiftsfritt och det behövs ingen föranmälan för att deltaga.
Som framgår av stadgarna är vår förenings uppgift inte ett till intet förpliktande moraliserande över kränkningar av de mänskliga rättigheterna i avlägsna länder. Vi har i stället tagit som vår uppgift att kritiskt granska de grova kränkningar av de mänskliga, rättigheterna som sker här och nu i de nordiska länderna i samband med onödiga tvångsomhändertaganden av barn. Vårt mål är att tvångsomhändertaganden av barn skall ske endast i yttersta nödfåll och efter noggrann prövning och att nära och täta kontakter mellan barnen och dess biologiska föräldrar alltid ska upprätthållas.
Nu påstår visserligen socialmyndigheterna att de arbetar precis efter dessa principer, men verkligheten ser helt annorlunda ut. En ohelig allians av maktberusade socialarbetare, penninggiriga fosterföräldrar och uppdragsberoende barnpsykiater och barnpsykologer genomför en mängd helt onödiga tvångsomhändertaganden av barn med enda syfte att säkra arbetsuppgifter och inkomster åt sig själva. Och för att säkra dessa på lång sikt bryter man under olika förevändningar helt kontakten mellan barnet och dess biologiska föräldrar.
Därför vänder vi oss i vår inbjudan särskilt till medicine studerande, juris studerande och studerande vid Socialhögskolan, eftersom det är dessa grupper som i sin framtida yrkesverksamhet kommer att möta dessa problem. Vi hoppas på ett talrikt deltagande från dessa grupper.
Symposiet är organiserat med korta föredrag av inbjudna talare och efter varje föredrag ges tillfälle till korta diskussionsinlägg från åhörarna.
Av organisatoriska grunder är till varje inbjudan bilagt ett inbetalningskort för årsavgiften (250 kr) i Nordiska Kommittén för Mänskliga Rättigheter. De medlemmar som redan erlagt årsavgiften kan lämpligen använda inbetalningskortet till att försöka värva en ny medlem. Medlem blir man genom att betala in årsavgiften och ange namn och adress på inbetalningskortet. Men vi påpekar ännu en gång att medlemskap inte alls är en förutsättning för deltagande i symposiet. Symposiet är öppet för alla intresserade.
Som framgår av stadgarna bildades Nordisk Kommitté för Mänskliga Rättigheter den 30 november 1996 på Christiansborg i Köpenhamn. Detta är vårt första årsmöte. Allt arbete i föreningen sker ideellt och utan betalning. Lokalen där symposiet den 12 juni 1998 hålles har vi fått låna gratis och föredragshållarna får inget honorar. Föreningens ekonomi är ansträngd och medlemsavgifterna går helt till omkostnader till porto, telefon och vår hemsida på Internet. På vår hemsida kan intresserade erhålla upplysningar om vår verksamhet.
Vi önskar alla hjärtligt välkomna och hoppas på talrikt deltagande i årsmötet och symposiet.
Göteborg den 6 maj 1998
Med vänlig hälsning
För Styrelsen
Ruby Harrold-ClaessonJur. kand.
Ordförande i Nordiska Kommittén för Mänskliga Rättigheter.
Siv Westerberg
Jur. kand., med. lic.
Styrelseledamot i Nordiska Kommittén för Mänskliga Rättigheter
Kassörens verksamhetsberättelse för år 1997
Under år 1997 har summan av intäkterna varit 10 230,61 kr varav 8 497,81 kr influtit på föreningens postgirokonto och 1732,80 kr inkommit i kontantkassa.
Utgifterna under år 1997 har varit 2 715,80 kr varav från kontantkassan utbetalats 1732,80 kr och från postgirot 983 kr.
Den 31/12-97 var behållningen på postgirot 7 514,81 kr och behållningen i kontantkassa 0 kr. Föreningens skulder uppgick per den 31/12-98 till 1432,80 kr vilken skuld uppkommit genom att ordföranden innan några pengar kom in till föreningen lånat ut pengar till föreningen för nödvändiga inköp av kontorsmaterial och frimärken med mera. Under 1998 har denna skuld reglerats.
Intäkterna har utöver givet lån från Ruby Harrold-Claesson bestått av medlemsavgifter som inkommit med summan 9 000 kr samt ränta på postgirokontot 4,81 kr.
Utgifterna fördelar sig på utgifter för porto 894 kr och för kontorsmaterial 636,80 kr och för Internetanslutning 842 kr.
Göteborg l juni 1998
Siv Westerberg
jur.kand.
kassör i NKMR
Till verksamhetsberättelsen
Till kallelsen
Program för årsmöte och symposium
i Nordiska Kommittén för Mänskliga rättigheter
den 12 juni 1998 i Göteborg
Tid
Fredagen den 12 juni 1998 klockan 9.15 årsmöte och från klockan 10.00 Symposium
Plats Svenska Arbetsgivarföreningens lokaler, Södra Hamngatan 53 i Göteborg.
9.15 Årsmöte
Ordföranden öppnar mötet.
Val av justeringsmän för mötet.
Ordföranden föredrager verksamhetsberättelsen.
Frågan om ansvarsfrihet för styrelsen.
Val av styrelse för nästa verksamhetsår (förslag
föreligger om omval av styrelsen)
Val av revisorer.
Diskussion om plats för nästa årsmöte.
Övriga frågor.
9.45-10.00 Kaffepaus
10.00 Symposium över temat Onödiga tvångsomhändertaganden av barn i de nordiska länderna
.
(Efter varje föredrag ges under 5 - 10 minuter tillfälle till korta frågor till föredragshållaren och korta debattinlägg.)
10.00 Inledningsföredrag ev Advokat Lennart Hane, Stockholm: Familjernas rättslöshet. C:a 20 min.
10.30 Videofilm om en familj på flykt undan LVU C:a 20 min.
10:50 Programredaktör Bent Jensen från Radio Bergen, Norge: Massmedias återhållsamhet med publicitet kring tvångsomhändertaganden av barn. Tid c:a 10 min.
11.10 Dr. Phil. Marit Wang, Norge: Nedvärderingen av modern. C:a 10 min.
11.30 Axel Sölvsten, Danmark: Presentation av Bisidderforeningen, en dansk organisation som biträder föräldrar
vars barn hotas av tvångsomhändertagande. C:a 10 min.
11.50 Jur. kand., med. lic. Siv Westerberg, Göteborg: Fortsättningen på tvångssteriliseringarna - onödiga tvångsomhändertaganden av spädbarn -mödravårdscentralernas tvivelaktiga roll i denna verksamhet. C:a 5 min.
Lunchpaus kl 12.00-13.15
13.15 Universitetslektor Docent Bo Edvardsson från Högskolan i Örebro: Förföljande strategier i LVU.
C:a 15 min.
13.40 Berit Nilsson, Stockholm, ordförande i RFFR, Riksförbundet för Familjers Rättigheter: Ahni-fallet. C:a 10 min.
14.00 Margit Eliasson, Ramsele, Sverige berättar om Mormorsupproret i Sverige. C:a 10 min
14.20 Sjökapten, fil. lic. Gösta Bågenholm, Sjöfartsmuséet i Göteborg: Slavarnas barn. C:a 10 min. (På Sjöfartsmuséet pågår för närvarande en marinarkeologisk och etnologisk utställning om det danska slavskeppet Fredensborg.)
14.40 Jur. kand Ruby Harrold-Claesson, Sverige, själv slavättling frän Jamaica: Jämförelse mellan slavbarnens situation och fosterbarnens situation. Den höga andelen av invandrarbarn bland de tvångsomhändertagna barnen. FN:s Barnkonvention och Europeiska Konventionen om mänskliga rättigheter C:a 10 min.
15.00 Birgitta Hellwig, Tyskland: En utlandssvensks syn på frågan om onödiga tvångsomhändertaganden av barn i Sverige. C:a 10 min.
15.15 Prästen Jean-Luc Martin, Stockholm: En fransmans syn på tvångsomhändertagande av barn. C:a 10 min.
15.30-15.45 Kaffepaus
15.45 Psykolog Sigvard Halleraker, Kristiansand, Norge: Incestbevegelsen brun? Mazismen. C:a 20 min.
16.15. F.d. riksdagsman Rune Torwald, Olofstorp, Sverige: Lagstiftarnas intentioner beträffande LVU.- Har det slagit rätt? C:a 10 min.
16.35 Antropolog Peter Klevius, från Finland och Sverige: § 2 i Lag (1990:52) om vård av unga: " --- eller något annat förhållande i hemmet ---" C:a 20 min.
17.05 Videofilm. Janne Josefssons reportage i TV i programmet Striptease om en familj i Västsverige som hotas av LVU. Tid c:a 45 min
17.50 Symposiet avslutas.
Till kallelse för Årsmötet
Till verksamhetsberättelsen
Till kassarapporten
Protokoll fört vid NKMR:s årsmöte den 12 juni 1998 på Svenska Arbetsgivarföreningens lokaler på Södra Hamngatan 53 i Göteborg.
Protokollförare styrelseledamoten jur. kand. Siv Westerberg
§1 NKMR:s ordförande jur. kand. Ruby Harrold-Claesson öppnar mötet.
§2 Årsmötet väljer Birgitta Hellwig och Peter Klevius till justeringsmän.
§3 Ordföranden uttalar ett tack till Svenska Arbetsgivarföreningen som upplåtit lokal för årsmötet och efterföljande symposium.
§4 Peter Klevius framför ett tack till Ruby Harrold-Claesson och Siv Westerberg för deras arbete med att organisera årsmötet och symposiet.
§5 Ordföranden föredrager verksamhetsberättelsen för är 1997.
§6 Kassören jur. kand Siv Westerberg föredrager kassörens verksamhetsberättelse för är 1997.
§7 Kassören informerar om att NKMR nyligen fått ett anslag på 25 000 kronor frän Stiftelsen Karin och Ernst-August Bångs minne att användas till inköp av dator, skrivare, fax och telefon.
§8 Årsmötet beviljar styrelsen ansvarsfrihet.
§9 Årsmötet uttalar ett tack till styrelsen för nedlagt arbete.
§10 Styrelsen bestående av ordföranden Ruby Harrold-Claesson, vice ordföranden Holger Lindholt, 2:a vice ordföranden Peter Klevius, kassören Siv Westerberg, sekreteraren Bent Jensen och sekreteraren Axel Sölvsten omväljs i sin helhet.
§11 Till revisor väljes f.d. riksdagsledamoten Rune Torwald och till revisorssuppleant advokat Lennart Hane.
§12 Årsmötet uppdrager åt styrelsen att bestämma platsen för nästa årsmöte.
§13 Ordföranden redogör för att hon vid besök på Jamaica våren 1998 sammanträffat med FN:s generalsekreterare Kofi Annan i samband med att generalsekreteraren installerades som hedersdoktor vid the University of the West Indies, Mona, Jamaica. Ordföranden redogör för att hon för kort tid sedan har tillskrivit Kofi Annan med en framställan att han måtte bevilja henne och Siv Westerberg en audiens i New York hösten 1998 då vi beredes tillfälle framlägga problemet med onödiga tvångsomhändertaganden av barn i de nordiska länderna.
§14 Årsmötet ger styrelsen i uppdrag att arbeta med ett förslag till stadgeändring innehållande att i föreningens målsättning skall ingå att verka för en lagändring innebärande att barn ej får tvångsomhändertagas om det finnes nära släktingar som är villiga taga hand om barnet.
§15 Holger Lindholt redogör för innebörden av begreppet gudfar och gudmor i Danmark och föreslår att NKMR skall verka för lagändringar innebärande att om ett tvångsomhändertagande aktualiseras skall myndigheterna ha skyldighet förhandla med barnets gudfar och gudmor.
§16 Förslag framlägges att NKMR skall vara medborgarnas ombudsman. Styrelsen får i uppdrag att arbeta vidare med detta förslag.
§16 Holger Lindholt föreslår att NKMR skall skriva brev till Strasbourg att verksamheten i Europeiska Kommissionen och Domstolen för de Mänskliga Rättigheterna ej fungerar tillfredsställande.
§17 Holger Lindholt föreslår att NKMR skall sända brev till Högsta Domstolen i Sverige och påpeka det felaktiga i "yrkesförbudet" för Ruby Harrold-Claesson och Siv Westerberg.
§18 Ordföranden informerar om att Medborgarrättsrörelsen i Sverige eventuellt kommer att läggas ned. Medborgarrättsrörelsen har årsmöte i Stockholm den 17 juni 1998. Ruby Harrold-Claesson har lagt en motion till Medborgarrättsrörelsens årsmöte att Medborgarrättsrörelsen skall uppgå i NKMR.
§19 Årsmötet avslutas med att ordföranden tackar de närvarande för deras deltagande i årsmötet. I omedelbar anslutning till årsmötet hålles symposium på temat "Onödiga tvångsomhändertaganden av barn i de nordiska länderna".
Göteborg den 14 juni 1998
Siv Westerberg
protokollförare
Protokollet justeras
Aachen den 19/06 1998
Birgitta Hellwig
Stockholm den 24/6 1998
Peter Klevius
Rapport från NKMR's Informationsafton den 11 november 1998 |
Den 11 november 1998 inbjöd NKMR till informationsafton för studerande på läkarlinjen och juristlinjen i Göteborg om onödiga tvångsomhändertaganden av barn i Sverige. Platsen för mötet var Aulan vid Göteborgs Högre Samskola.
Inbjudan och presentation
Nordiska Kommittén för Mänskliga Rättigheter, NKMR, är en politiskt och religiöst obunden ideell organisation, som arbetar för familjers rätt att hålla samman och arbetar mot onödiga tvångsomhändertaganden av barn i de nordiska länderna.
NKMR bildades den 30 november 1996 vid ett möte på Christiansborg i Köpenhamn av jurister, journalister med flera, som i sin yrkesverksamhet eller i sitt ideella arbete kommit i kontakt med de fruktansvärda tragedier som uppstår då barn helt i onödan förvägras rätten att växa upp hos sina egna föräldrar.
De domstolsbeslut som resulterar i att barn och föräldrar skiljs åt stöder sig ofta på utredningar gjorda av socialsekreterare och sakkunnigutlåtanden från barnpsykiater och/eller psykologer. Socialutredningarna är ofta utförda utan iakttagande av ens elementära krav på objektivitet och saklighet. Läkarutlåtandena och psykologutlåtandena och de slutsatser som drages i dessa utlåtanden saknar ofta helt stöd i vetenskap och beprövad erfarenhet. Trots detta accepteras dessa utlåtanden okritiskt av domstolarna.
Inom NKMR har vi fått uppfattningen att området tvångsomhändertaganden av barn enligt lag om vård av unga i både läkarutbildningen och juristutbildningen felaktigt framställes som ett relativt okontroversiellt område. Detta är anledningen till att vi nu inbjuder till informationsafton. Som föredragshållare har vi inbjudit advokaterna Lennart Hane och Peter Haglund, som bägge har en omfattande praktisk erfarenhet av mål rörande tvångsomhändertagande av barn och fil. Dr. Lena Hellblom Sjögren som har en omfattande erfarenhet av forensisk psykologi.
______________
Program
Advokat Lennart Hane, Stockholm
Rättsstatens förfall.
Tusentals barn i Sverige tages i onödan från sina hyggliga och barnkära föräldrar och placeras i fosterhem. Hur har en sådan situation kunnat uppstå i Sverige? (cirka 20-25 minuter)
Fil. Dr. leg. psykolog Lena Hellblom Sjögren, Stockholm
:
Farliggörande av föräldrar
.
Hur juridik, psykiatri och socialtjänst kan farliggöra föräldrar exemplifieras med ett autentiskt fall. (cirka 20-25 minuter)
Paus
cirka 10 minuter.
Advokat Peter Haglund, Falköping
:
Falska incestanklagelser, ett vapen i vårdnadstvister
.
Falska incestanklagelser har ökat lavinartat de senaste åren. Myndigheters och domstolars okritiska tilltro till falska incestanklagelser har lett till att många barn berövas rätten att växa upp hos sina egna föräldrar. (cirka 20-25 minuter)
Publiken bestod huvudsakligen av juriststudenter. De blev mycket upprörda när de konfronterades av den verklighet som de mötte i föreläsningarna. Efter varje föredrag ges möjlighet att ställa frågor till föredragshållaren. Debatten var intensiv.