Swedish

Välj ditt språk

Kent förde sin olycka vidare

Av Patrik Nyberg, fil.mag., journalist och samhällskritiker

 

 


Patrik Nyberg är fil.mag., journalist och samhällskritiker i Göteborg. Artikeln är tidigare publicerad i Kristdemokraten 2006-05-05.

Den återges här med författarens benägna tillstånd.

 

 

 

 

Den 19 september 2005 inträffade en fruktansvärd familjetragedi i Sävsjö. En man knivhögg sin fru när hon var på väg att lämna deras barn i skolan. Efteråt tog han sitt liv. Två små barn växer nu upp utan sin pappa och med vetskapen om att han försökte mörda deras mamma. Initialt beskrevs gärningsmannen och självmördaren som direktören i massmedierna. Hans namn var Kent Sänd.

 

Växte upp på barnhem

Några månader innan han tog sitt liv gjorde jag en intervju med honom. Han var ett av de barn som tillbringat flera år av sin barndom på institution och var med och grundade föreningen Samhällets styvbarn år 2004. Kent Sänd och hans bror storebror Bengt, i dag välkänd trubadur, tvångsomhändertogs av de sociala myndigheterna i början av 1940-talet. Kent Sänd placerades på Vidkärrs barnhem och utsattes för en ofattbar pennalism. Han och andra olycksbröder och -systrar från denna tid har kämpat för att få en ursäkt av Göteborgs kommun för de övergrepp de utsattes för. Hittills har de inte fått någon ursäkt.

 

Sexuellt utnyttjade

Kent Sänd talade med avsmak om den inskription som ända tills för en kort tid sedan fanns på statyn av ett litet värnlöst barn utanför det i dag nedlagda barnhemmet. Under åren 1935 - 1976 har många barn mött kärlek och omtanke på Vidkärrs barnhem och fått en god start i livet stod det. Kent Sänd menade att sanningen istället är att flertalet barn gick vidare till ungdomsvårdsskolor, fängelser, psykiatriska kliniker, blev narkomaner eller tog livet av sig. Flera flickor blev sexuellt utnyttjade.

 

Blev sängvätare

Kent Sänd blev sängvätare på grund av den ständiga oro han kände för vuxenvärldens återkommande bestraffningar. Från fyra års ålder sattes han ofta i tvångsbälte för att han busat. Som straff för att han kissade i sängen tvingades han bära klänning och blev svårt mobbad för det av kamraterna. - Jag var på Vidkärr från det jag var två år fram tills jag var sju, berättade Kent Sänd. Han kom inte ur institutionssystemet förrän han var 15 år. Då ordnade barnavårdsnämnden en lägenhet till hans mor och han fick flytta hem. - När jag och min bror Bengt omhändertogs var det på grund av dåliga boendeförhållanden. Vi borde ha fått en lägenhet redan då, så skulle familjen ha haft en möjlighet att hålla ihop, sa Kent Sänd. - Min mor kämpade för att få det att fungera men samhället förordade omhändertagande i stället för att stödja familjen ekonomiskt.

 

Mamman straffades

Det framgick under intervjun som jag hade med Kent Sänd att samhällets behandling av hans mamma var ett ständigt öppet sår. - Hon straffades för att hon var en fattig ensamstående kvinna från arbetarklassen, ansåg han. Kent Sänds röst svek honom under intervjun då han berättade hur mamman tvingades att sterilisera sig. Hade hon inte gått med på det så skulle hon inte fått träffa sina barn någon mer gång. Samhällets behandling av hans mamma hade satt djupa spår hos honom.

 

Berövades ett hem

Kent Sänds kamp för upprättelse mot Göteborgs kommun föreföll även vara en kamp för att hans mamma skulle få upprättelse. Att någon skulle erkänna att det var fel av samhället att beröva en mamma sina barn och honom och hans bror ett hem.

 

 

 

Bortplockad inskription ska sättas tillbaka

Av Patrik Nyberg

 

Kent Sänd fick ingen upprättelse
Av Patrik Nyberg

 

Två artiklar om Kent Sändh och Samhällets styvbarn
Av Patrik Nyberg

 

Rättsröta och myndighetsmissbruk i barnavårdsärenden.
Föredrag av Kent Sänd vid NKMR:s symposium i Göteborg den 5 juni 2004


Samhällets Styvbarn

 

Tillbaka till Artiklar

 

 

 

Powered by AIS