Danish

Vælg dit sprog

Årets mottagare av NKMR:s utmärkelse 2016

 

Hedersdiplom

Livstids utmärkelse / Lifetime Achievement Award

Brita Nordström

Brita Nordström, människorättsförkämpe

Brita Nordström, född 28 september 1914, död den 1 januari 2016, föräras NKMR:s Hedersdiplom / Livstids utmärkelse 2016, postumt.
Brita Nordström var grundare för Stiftelsen FAMILJEKAMPANJEN. Hon tilldelas NKMR:s utmärkelse för sitt livslånga engagemang, sin livsuppgift att värna om och skydda barns och deras familjers mänskliga rättigheter i Sverige. Brita Nordström öppnade omvärldens ögon för de politiska och sociala experiment som hade sjösatts i Sverige och de nordiska länderna.
Brita Nordström var en kvinna som många gärna lyssnade på, respekterade och kände förtroende för. Hon var ledamot av fullmäktige och hälsovårdsnämnd i Täby 1973–1982. Under en tid var hon Täby kulturnämnds ordförande. Brita var ordförande i den stiftelse som verkade för att det skulle byggas en kyrka i Näsby Park. Hon höll tal när första spadtaget togs till Näsbyparks kyrka. Där övade hon sedan ofta på orgeln och där skall hennes begravningsgudstjänst hållas.
Under 1970-talet gav sig Brita in i rikspolitiken och startade Familjekampanjen. I ett upprop riktat till statsminister Olof Palme med drygt 63000 namnunderskrifter vände den sig mot regeringens familjepolitik. Orädd och tydlig debatterade hon familjepolitik i tidningar och i svensk och internationell TV samt skrev flera debattböcker i ämnet.
Brita Nordström efterlämnar tre barn, Karin Walde, Barbro Liberg och Hans Nordström.

 

Hedersdiplom

Livstids utmärkelse / Lifetime Achievement Award



Bo Edwardsson

Bo Edvardsson, människorättsförkämpe

Bo Edvardsson är född 1944. Han är numera pensionerad docent i psykologi och socialt arbete vid Akademin för juridik, psykologi och socialt arbete vid Örebro universitet.
Han var under flera år rådgivare åt Barnombudsmannen. Han publicerade sin första rapport om utredningstekniken inom socialtjänsten med titeln: "Förföljande strategier vid ett omhändertagandefall i socialt och barnpsykiatriskt arbete" år 1988. Bo Edvardsson och hans uppsatsstudenter författat flera hundra utredningar om socialtjänstens utredningsmetodik - eller brist på sådan. Han har anlitats som parts sakkunnig i åtskilliga rättegångar, där han systematiska granskning har visat att socialtjänstens utredare har brustit metodiskt och följaktligen har dragit felaktiska slutsatser och felaktiga rekommendationer. Bo Edvardsson har medverkat i åtskilliga gånger i radio- och TV-program och han har varit föreläsare vid NKMRs symposier, senast den 22 augusti 2009.
Bo Edvardssons lärobok "Kritisk utredningsmetodik" används bl. a inom socionomutbildningarna. Den utkom 1996 och en ny upplaga publicerades 2003.
Läs gärna "Socialtjänstens utredningar är ett stinkande träsk"

För mer om Bo Edvardssons vetenskapliga skrifter vg se: På saklig grund - utredningsarbete inom socialtjänsten där han har författat åtta kapitel; Vetenskaplig utredningsmetodik nu!, samtDiVA och sök på "bo edvardsson örebro".
Bo Edvardsson är gift och han har två söner och en dotter.

Hedersdiplom

Livstids utmärkelse / Lifetime Achievement Award

 

Janne Josefsson

Janne Josefsson, Journalist och människorättsförkämpe

Janne Josefsson är känd i hela Sverige och i de nordiska länderna som en mycket kunnig och slagkraftig undersökande journalist. Hans karriär som journalist började som reporter på Sveriges Radios samhällsredaktion mellan 1975 och 1981. I början av 1990-talet började Janne Josefsson som TV-reporter, med Striptease, ett granskande samhällsmagasin som sändes i SVT under perioden 1991-2000. Programmet utgjordes av undersökande reportage byggda på grundlig research, driven gestaltning och hårt tesdrivande, vilket kunde leda till tuffa konfrontationer med makthavare. Okonventionella arbetsmetoder, såsom dold kamera, var vanliga och väckte ofta debatt. Reportage gjordes ofta tillsammans med Hannes Råstam och väckte stor uppmärksamhet. I Striptease, våren 1997, avslöjade han bl a turerna kring Fallet Frank i Lerum, där socialtjänstens personal försökte tvångsomhänderta familjen Franks söner, men fadern "gick under jorden" med barnen.. I ett avsnitt av Striptease visades domarnas extraknäck. Fallet Osmo Vallo, begåvade Janne Josefsson och Hannes Råstam, 1998, Stora Journalistpriset. Andra uppmärksammade reportage som alla fått utnämnelsen Guldspaden var: "Elisabeth" - hur psykvården misslyckats med en autistisk kvinna.
År 2001 började han som grävande journalist på Uppdrag granskning.På de mänskliga rättigheternas dag, den 10 december 2002 visade SvT Janne Josefssons reportage: "För dumma" för att ha barn om Karin, Lasse och deras lille son Calle i Oskarshamn. Reportaget väckte en folkstorm i Sverige, men socialen släppte inte sin prestige: de lämnade inte tillbaka Calle till hans föräldrar. I Fallet Louise i Vetlanda, åstadkom Janne Josefsson en lösning för flickan och fallet tvingade många kommunpolitiker att lämna sina poster.
År 2006 gjorde Janne Josefsson den egna serien Josefsson. 2008 var han programledare för det direktsända samhällsprogrammet Debatt i SVT. Han ledde programmet fram till maj 2009, och ännu 2016 arbetar han med Uppdrag Granskning.
Han är även varit gästprofessor i journalistic på Musikhögskolan i Piteå.
Janne Josefsson är gift och har tre söner.
Tillbaka till Huvudsida för Symposium 2016 Tillbaka till NKMR:s Huvudsida