Norsk mor flydde til Spania - Bortførte egne barn

Tidningsrubrikerna lyder: En tidligere stortingspolitiker i 40-årene fra Drammen er varetektsfengslet på Mallorca. Kvinnen er siktet for bortføring av sine to barn på 13 og 16 år. Kvinnen rømte med sine to barn etter at hun mistet omsorgen for dem i 2002. Spanske myndigheter nekter foreløpig å utlevere kvinnen til Norge.

NKMR har sänt en vädjan til Spanias premier minister at ikke utlevere kvinnen og barna til Norge

 

 

Webmasters kommentarer:
Sedan år 2003 bedriver norska myndigheter propaganda mot barnfamiljer som har flyttat till Spanien med sina barn, bl. a de som under åtskilliga år har blivit förföljda av norska barnevernsarbetare. Barnombudsmannen har uttalat starka bekymmer för dessa barn i flera tidningsartiklar. (Se nedan)

Det är mycket allvarligt att barnevernet i Drammen efterlyste den fd norska parlamentarikern som fann sig föranledd att fly med sina barn undan det norska systemet för barnomhändertagande. Den norska barnevernsmyndighetens jakt på modern och hennes barn är synnerligen allvarlig när man betänker sig att kvinnan och barnen har bott i Spanien i två års tid och av allt att döma levde de ett välordnat liv. De hade bostad och hon hade arbete. Modern har jagats som en farlig brottsling, hon sitter sedan mitten av juni (2004) i häktet i Madrid, något som i Norge reserveras för de allra farligaste brottslingarna, och barnen är internerade i ett barnhem i Palma de Mallorca. Men, det som modern har gjort är det som normalt förväntas av alla föräldrar dvs att skydda sina barn från fara.

Rubriken i en artikel i Drammens Tidende (5/8 -04) lyder "Holdes tilbake hos spansk barnevern". Detta förefaller vara en förvanskning av verkligheten eftersom inget tyder på att barnen längtar efter att lämna sin mor och sitt hem i Palma för att sättas i fosterhem i Norge. Utlämningen av modern och barnen har fördröjts på grund av att Spanien inte har något utlämningsavtal med Norge och modern har motsatt sig utlämning. Saken måste därför avgöras i domstol.
 
 
Genom jakten på den fd norska parlamentarikern vill myndigheterna tydligen avskräcka andra som har övervägt att fly från Norge. Nu vill Norges myndigheter statuera ett exempel. Den som flyr blir upphunnen av Norges långa arm i utlandet.

Det här fallet för tankarna till åtskilliga fall som utspelade sig i Östtyskland och Sovjetunionen, där medborgarna med alla medel hindrades från att lämna sina länder.

Vi får verkligen hoppas att de norska skattebetalarna ska höja sina röster mot detta enorma resursslöseri där man sänder norska poliser och barnevernsarbetare till Spanien för att förfölja en fredlig familj. Vi i NKMR hoppas att den spanska regeringen kommer att kräva ersättning av norska staten för kostnaderna dels för arrestering av kvinnan och hennes vistelse i häktet i Madrid och dels för barnens vistelse i barnhemmet och för den kommande rättsprocessen.


 

Bortførte egne barn

Av Bjørn Haakon Nilsen

En kvinne i 40-årene fra Drammen er varetektsfengslet på Mallorca. Kvinnen er siktet for bortføring av sine to barn.

Drammens Tidende 09. Juli 2004

 

 

Tatt på Mallorca etter to år på flukt

Av Camilla Ryste

En tidligere stortingspolitiker ble onsdag pågrepet av spansk politi med to av sine barn på 13 og 16 år på Mallorca.

Drammens Tidende 11. Juli 2004

 

 

Holdes tilbake hos spansk barnevern

Av MARIANNE HEIMDAL
Et søskenpar fra Drammen er fortsatt i spansk barneverns varetekt - en måned etter at moren ble arrestert for å ha bortført dem til Mallorca. 

Drammens Tidende 04. August 2004

 

 

«Dramatisk for barna»

Kan gå uker før Drammensbarn utleveres

Av Marianne Heimdal

Det er naturlig at det oppleves mer dramatisk å bli tatt hånd om av spansk barnevern i forhold til norsk barnevern. Her hjemme snakker vi tross alt samme språk.
Drammens Tidende 06. August 2004

 

 

Mor slipper rettssak

Av Bjørn Haakon Nilsen

Kvinnen kidnappet sine egne barn, men slipper rettssak. En feil fra barnevernet gjør at den alvorlige tiltalen trekkes og saken henlegges.

Drammens Tidende 12. April 2005

 

 

 

 

Norwegian mother and children detained in Spain
The NCHR's letter to the Prime Minister of Spain

 

 

La carta del CNDH al Gobierno Español

 

 

Norges Barnombudsman bekymrad för norska barn i Spanien

 

 

Tillbaka till Artiklar

 

 

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter