Danish

Vælg dit sprog

Nordiska Kommitté för Mänskliga Rättigheter

NKMR

För skydd av familjers rättigheter i de nordiska länderna

 

Inbjudan till Symposium
Hotell Scandic Crown, Polhemsplatsen 3, 411 11 Göteborg
lördag den 20 augusti 2011, kl. 09.00
Till detta symposium är alla välkomna, såväl medlemmar i NKMR som icke medlemmar. Fri entré.
 Förhandsanmälan behövs pga planering för förfriskningar. Självkostnadspris. Förhandsanmälan senast den 18 augusti 2011 till:

 Rigmor Persson (+) 46 31 - 93 57 95, (Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.) eller Ruby Harrold-Claesson, (+) 46 31 - 70 20 385, (Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.)

Årets tema:

Förvaltningsdomstolarnas kränkningar av barns och deras familjers mänskliga rättigheter i mål om tvångsomhändertagande

 

Symposiets föreläsare:



Jur. kand Thomas Cohn, Sjöbo.

Thomas Cohn är civilrättsjurist från Sjöbo i Skåne. Han är specialiserad i förvaltningsrätt och driver en verksamhet som till stora delar är inriktad på att tillvarata enskildas rätt gentemot offentliga rättssubjekt. Han kan beskrivas som "Herr överklaga myndighetsbeslut"  

Jur. kand Ingela Grenängen, Uppsala
 Ingela Grenängen, har i många år varit ombud och offentligt biträde åt åtskilliga föräldrar vars barn har blivit tvångsomhändertagna och fosterhemsplacerade. Hon var också representant för Stulen barndom i vanvårds- och upprättelseutredningarna. Utgår på grund av familjeskäl.

 

Fil. dr, leg. Psykolog, Lena Hellblom Sjögren, Fagersta
Lena Hellblom Sjögren är mor till fyra barn. Hon anlitas ofta vid utredningar av påstådda sexuella övergrepp mot barn, i vårdnadsutredningar och LVU-mål. Lena Hellblom Sjögren har också granskat åtskilliga fall av främmandegörande av förälder (Parental Alienation Syndrome) - ett syndrom som ofta förekommer i vårdnadstvister och som internationellt betraktas som grov barnmisshandel och som iscensätts även av de sociala myndigheterna i LVU-mål.
Läs gärna: Farlig, eller farliggjord mamma?

Fd domare i kammarrätten i Göteborg, Hans Hjortsjö, Varberg
Hans Hjortsjö är fd domare i kammarrätten i Göteborg och numera pensionerad hyresråd från Göteborgs tingsrätt. Hans Hjortsjö var en av domarna i Strömstadsfallet, där han reserverade sig mot meddomarnas beslut att inte fälla Strömstads kommun för tjänstefel i ett omhändertagandefall. Styrkta av Hans Hjortsjös reservation, föräldrarna överklagade till hovrätten för Västra Sverige, där en enig hovrätt fällde Strömstads kommun för tjänstefel.
Läs gärna - Blod är tjockare än vatten

 

 Raili Rindelöv, Uleåborg, Finland

Raili Rindelöv är lärare och utbildare. Hon har studerat vid Göteborgs universitet och hon har vunnit ett mål mot både Finland och Sverige i EU-domstolen

 

Debattpanelen


Sonja Cederlöf, Askersund
Sonja Cederlöf var ordförande i socialnämnden i Askersund. Hennes anförande till nämnden är tidigare publicerad i Terésa Janssons och Berit Rönnbäcks C-uppsats i socialt arbete vt 1995 med titel "Askersundsfallet - förföljande strategier i ett LVU-ärende"
Läs gärna: Sonja Cederlöfs anförande till Askersunds socialnämnd

 

Tony Curry, Öckerö
Tony Curry var ordförande i socialnämnden vid stadsdelsnämnden (SDN) Bergsjön, under 1990-talet.
Den 30 september 1997 rapporterade tidningen Arbetet Nyheterna om konflikten mellan socialsekreterarna i Bergsjön och den sociala nämnden. Av Studio Ett i P1 (19/12 1997) framgår att socialsekreterarna "av arbetsmiljöskäl" sedan året innan inte längre föredrog sina ärenden för politikerna, i stället gjordes detta av någon som inte arbetade med utredningar. Enligt huvudskyddsombudet, som fick medhåll av yrkesinspektionen, hade politikerna kränkt socialarbetarna på allvarliga sätt. Kränkningarna uppgavs huvudsakligen bestå i att socialsekreterarna vid föredragning av klientärenden i sociala utskottet hade råkat ut för bl. a ständiga återremisser och krav om rapporter.
Läs gärna - Konflikten i stadsdelsnämnden Bergsjön, Göteborg


Mia Magné, Marks kommun
Mia Magné är mor till tre vuxna barn. Hon civilekonom och redovisningsansvarig på ett stort företag. Hon är fritidspolitiker och ordförande i socialutskottet i Marks kommun. I egenskap av ordförande i socialutskottet motsatte Mia Magné sig att tre syskon skulle omedelbart tvångsomhändertas. Socialsekreteraren vände sig till vice ordföranden och fick igenom omhändertagandebeslutet.
Läs gärna - Tre markbarn får flytta hem


Moderator

Madeleine Johansson, jur. kand., Göteborg,

Madeleine Johansson arbetar lika mycket med affärsjuridik som med humanjuridik. Hon var en av föreläsarna vid NKMR:s Symposium 2009, sedan hon engagerat sig i det s k Dalslandfallet där det framkom att ett tyskt bolag bedrev ett s k behandlingshem för tyska barn och ungdomar i dalslandsskogen.
Läs gärna - Dalslandsfallet - Tyskt barn rymt från tyskt barnhem i Dalsland

 

Programmet för NKMR:s symposium 2011
 

PRESSMEDDELANDE - Symposium 2011

 
Föredrag hållna vid NKMR:s Symposium 2011


Rapport från NKMR:s Symposium 2011

 

Tillbaka till Symposium och Årsmöte 2011

Tillbaka till Huvudsidan